Stappenplan

Dagvaarding ontvangen? Doorloop ons stappenplan. Door de juiste stappen in dit stappenplan te nemen voorkomt u verdere juridische moeilijkheden en bent u verzekerd van de beste juridische bijstand. De advocaten aangesloten bij Advocaat Dagvaarding kunnen uw dagvaarding beoordelen en u voorzien van het beste advies. Neem contact op met een advocaat.

Stap 1. Bepaal de soort dagvaarding

Bepaal om wat voor dagvaarding het gaat. Een strafrechtelijke dagvaarding herkent u aan de afzender: dit is het Openbaar Ministerie (OM). Een civiele dagvaarding wordt bezorgd door een gerechtsdeurwaarder en op het geschrift staat dit ook vermeld. Neem de dagvaarding ook altijd aan. Het feit dat u het papiertje niet wilt aannemen betekent niet dat de rechtszaak vervalt.

Stap 2. Nagaan van wie en waarom

Ga na wat voor juridisch probleem u heeft en van wie u de dagvaarding heeft ontvangen. Bij geldvorderingen kan het zijn dat u reeds heeft betaald, maar dat de dagvaarding en de betaling elkaar hebben gekruist. In veel gevallen kunt u de afzender bellen en betalingsbewijzen overleggen. Een gang naar de rechter wordt dan voorkomen.

In strafzaken is het soms mogelijk dat alsnog een (voorwaardelijk) sepot volgt of dat in plaats van een dagvaarding een strafbeschikking wordt uitgevaardigd. In zeldzame gevallen is indiening van een bezwaarschrift mogelijk tegen de dagvaarding. Een advocaat kan uw dagvaarding checken en de nodige actie ondernemen.

Stap 3. Schakel juridische bijstand in

Een dagvaarding zorgt ervoor dat u voor de rechter moet verschijnen. In strafzaken hangt u een straf boven het hoofd en in civiele zaken kan een veroordeling u financieel hard raken. Als u niet reageert kunt u bij verstek worden veroordeeld. In strafzaken houdt dit in dat de rechter zonder u te horen u een straf op kan leggen. In civiele zaken zal in bijna alle gevallen de vordering van de tegenpartij worden toegewezen. Wacht daarom nooit met het inschakelen van een advocaat wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen. Doorloop het stappenplan en schakel een advocaat in.

Dagvaarding check

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Doorloop het stappenplan. Stuur ons een scan, foto of kopie van de dagvaarding en onze advocaten kunnen u binnen korte tijd informeren wat u moet doen. Niet reageren op de dagvaarding betekent doorgaans dat de eis wordt toegewezen. Uw gegevens worden te allen tijde met de grootste discretie behandeld.

Strafrecht dagvaarding?
Moet u voor de strafrechter verschijnen? Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat staat u graag bij. Ook pro deo. Neem contact op!


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 16:00 uur.

Dagvaarding Hoger beroep Zitting rechtbank Conclusie van antwoord Eis Betekening Exploot Verzoekschrift opstellen Advocaat Procedure Pro deo Verzet Verstek Strafrecht Werkwijze Gevolgen

Bel de juridische intakebalie

088 - 629 00 28

7 dagen per week bereikbaar

Ook 's avonds en in het weekend


Stel uw vraag via WhatsApp

06 - 21 29 20 19