Procedures advocaat

Als het gaat om een juridische procedure of een rechtszaak moet altijd gekeken worden om wat voor soort procedure het gaat. Voor elk rechtsgebied gelden immers andere (proces)regels. Ook is in sommige procedures bij de rechtbank de inzet van een advocaat verplicht. Bovendien heeft een advocaat meestal een specialisatie in bepaalde procedures.

A              Strafrecht

Binnen het strafrecht heeft de dagvaarding een oproepfunctie. Een verdachte krijgt van het Openbaar Ministerie (OM) een dagvaarding toegestuurd met daarin het vermeende strafbare feit. De verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter en krijgt mogelijk een straf opgelegd. Er zijn drie rechters in het strafrecht en het verkeersrecht:

 • De meervoudige strafkamer van de rechtbank: behandelt de zwaardere zaken.
 • De alleenzittende politierechter: behandelt de zaken waar tot één jaar celstraf opgelegd kan worden.
 • De kantonrechter: behandelt bezwaren in verkeerszaken (de Mulder-feiten).

Bij de laatste procedure voor de kantonrechter krijgt u overigens géén dagvaarding, maar moet u zelf actief zijn. Alleen als u beroep instelt tegen een afwijzend besluit van de officier van justitie kunt u de rechter uw zaak laten beoordelen. In de andere twee procedures krijgt u een dagvaarding thuisgestuurd of in persoon uitgereikt indien u reeds bent aangehouden of in detentie zit. Binnen een bepaalde tijd zult u bij de strafrechter moeten komen. De politierechter doet vaak direct na de zitting uitspraak. De meervoudige kamer doorgaans binnen twee weken na het sluiten van het onderzoek ter zitting. Neem contact op met een advocaat als u een dagvaarding heeft ontvangen.

B.             Civiel recht

In het civiel recht zijn meerdere procedures te onderscheiden. Daarnaast zijn er net zoals in het strafrecht meerdere rechters die bevoegd kunnen zijn om een bepaalde zaak te behandelen.

Kantonrechter (rechtbank sector kanton)

De kantonrechter is een laagdrempelige rechter. Dit houdt in dat geen procesvertegenwoordiging verplicht is. Met andere woorden: u bent niet verplicht een advocaat in te schakelen. De kantonrechter is bevoegd kennis te nemen van zaken met een belang tot EUR 25.000. Dat wil niet zeggen dat de inschakeling van een advocaat overbodig is. Ook belangen tot EUR 25.000 kunnen diep inwerken in uw persoonlijke situatie. Daarnaast behandelt de kantonrechter de volgende soorten zaken:

Via dagvaarding

 • Geldvorderingen (tot EUR 25.000)
 • Huurschulden
 • Woninguitzetting
 • Consumentenzaken
 • Loonvordering

Via verzoekschrift

 • Ontbindingsprocedure arbeidsovereenkomst
 • Aanvraag van curatele, bewind of mentorschap

Civiele rechter bij de rechtbank

De civiele rechter bij de rechtbank behandelt alle zaken die niet bij de kantonrechter ondergebracht kunnen worden. Het gaat om zaken met een belang van boven de EUR 25.000 of om speciale procedures:

Via verzoekschrift

 • Echtscheiding
 • Beëindiging geregistreerd partnerschap
 • Verschillende andere familiezaken

Via dagvaarding

 • Alle andere (handels)zaken met een belang boven EUR 25.000, behalve arbeids- , consumenten-, en huurzaken.

In deze zaken geldt de verplichte procesvertegenwoordiging. U moet van de wetgever een advocaat inschakelen als u procedeert bij de rechtbank. Vaak spelen er grote (financiële) belangen en is het belangrijk dat u een specialist inschakelt.

Dagvaarding check advocaat

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Stuur ons een scan, foto of kopie van de dagvaarding en onze advocaten kunnen u binnen korte tijd informeren wat u moet doen. Niet reageren op de dagvaarding betekent doorgaans dat de eis wordt toegewezen. Uw gegevens worden te allen tijde met de grootste discretie behandeld.

Strafrecht dagvaarding?
Moet u voor de strafrechter verschijnen? Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat staat u graag bij. Ook pro deo. Neem contact op!


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 16:00 uur.

Dagvaarding Hoger beroep Zitting rechtbank Conclusie van antwoord Eis Betekening Exploot Verzoekschrift opstellen Advocaat Procedure Pro deo Verzet Verstek Strafrecht Werkwijze Gevolgen

Bel de juridische intakebalie

088 - 629 00 28

7 dagen per week bereikbaar

Ook 's avonds en in het weekend


Stel uw vraag via WhatsApp

06 - 21 29 20 19