De rol van een advocaat

Een dagvaarding leidt een rechtszaak in. In zowel strafzaken als civiele zaken kan een veroordeling ernstige gevolgen hebben voor de gedaagde. Een advocaat zorgt ervoor dat de negatieve gevolgen zo veel mogelijk worden beperkt. Een advocaat kan uw zaak behandelen vanaf het moment dat u een dagvaarding ontvangt tot aan de einduitspraak.

In strafzaken

Als u wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit kan de officier van justitie besluiten dat u voor de strafrechter moet komen. Een strafrechtadvocaat zorgt voor:

  • Een strafmaatverweer
  • Dat u zo snel mogelijk vrij komt
  • Een eerlijk proces
  • Goede verdediging tegen justitie
  • Eerherstel

Zonder advocaat moet u zelf als leek uw verdediging voeren. Zonder de juiste specialistische kennis loopt u het risico dat u een hogere straf opgelegd krijgt dan wanneer u een advocaat inschakelt. Bovendien kunnen veel strafzaken op basis van pro deo worden behandeld. In veel gevallen is de bijstand van een advocaat daarom voor u nagenoeg kosteloos. Neem contact op met een strafrechtadvocaat.

In civiele zaken

Civiele zaken zijn fundamenteel anders dan strafzaken. In civiele zaken wordt een zaak aanhangig gemaakt door burgers of ondernemingen. Bij een conflict kunnen zij de rechter om een oordeel vragen. Niettemin kunnen de gevolgen van een civiele zaak vergaand zijn. Een advocaat is er voor gedaagden om te zorgen dat:

  • De vordering van de eiser wordt afgewezen of afgezwakt
  • Een veroordeling in de proceskosten van de eiser volgt
  • Voorkomen verlopen termijn of verstekvonnis
  • Realiseren schikking
  • Indienen schriftelijke producties (conclusies)

Voor sommige procedures schrijft de wet de verplichte procesvertegenwoordiging voor. Dit betekent dat de inschakeling van een advocaat niet vrijblijvend is. Met andere woorden: u moet een advocaat inschakelen. Als u niet juist in de procedure verschijnt kan het gevolg zijn dat de eis van de tegenpartij wordt toegewezen. Dit kunt u voorkomen door tijdig contact op te nemen met een advocaat. Via deze website kunt u uw dagvaarding vrijblijvend laten beoordelen door een advocaat.

Dagvaarding check

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Stuur ons een scan, foto of kopie van de dagvaarding en onze advocaten kunnen u binnen korte tijd informeren wat u moet doen. Niet reageren op de dagvaarding betekent doorgaans dat de eis wordt toegewezen. Uw gegevens worden te allen tijde met de grootste discretie behandeld.

Strafrecht dagvaarding?
Moet u voor de strafrechter verschijnen? Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat staat u graag bij. Ook pro deo. Neem contact op!


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 16:00 uur.

Dagvaarding Hoger beroep Zitting rechtbank Conclusie van antwoord Eis Betekening Exploot Verzoekschrift opstellen Advocaat Procedure Pro deo Verzet Verstek Strafrecht Werkwijze Gevolgen

Bel de juridische intakebalie

088 - 629 00 28

7 dagen per week bereikbaar

Ook 's avonds en in het weekend


Stel uw vraag via WhatsApp

06 - 21 29 20 19