Zitting bij de rechtbank

De zitting bij de rechtbank in civiele zaken noemt men officieel een comparitie. Tijdens de zitting zal de rechter de situatie proberen te verduidelijken. De rechter is altijd lijdend. Dit houdt in dat partijen zelf de stukken moeten produceren en dat de rechter slechts oordeelt over hetgeen hem is aangedragen. De rol van een advocaat is daarom groot en belangrijk. Zonder advocaat loopt u het risico dat de vordering van de eiser wordt toegewezen. Neem contact op met een advocaat dagvaarding voor advies en vertegenwoordiging tijdens de zitting bij de rechtbank.

Wanneer een zitting?

Allereerst wordt een dagvaarding uitgebracht en kan de gedaagde een conclusie van antwoord nemen. De rechter moet na deze twee handelingen een besluit nemen. Een van de mogelijke beslissingen is het inlassen van een comparitie na antwoord. Dit is een zitting bij de rechtbank waarbij de rechter probeert de zaak duidelijk te krijgen. Soms is een zitting niet nodig en kan de rechter overgaan tot het eindvonnis. In andere gevallen is de zaak zo complex dat nog een schriftelijke ronde volgt: de conclusie in re- en dupliek.

Neem contact op met een advocaat dagvaarding voor advies en vertegenwoordiging tijdens de zitting bij de rechtbank.

Soorten zittingen

In de Nederlandse wet zijn twee soorten zittingen geregeld:

  • De comparitie om te komen tot een schikking
  • De comparitie ter verkrijging van inlichtingen

De eerste comparitie is bedoeld om partijen tot een schikking te laten komen. De partijen zullen dan samen tot een oplossing moeten komen. Als dat niet lukt is het de rechter die oordeelt over de zaak. De tweede comparitie dient ter verkrijging van inlichtingen. In de eerste schriftelijke ronde kan het zijn dat de rechter met vragen blijft zitten. Deze kunnen in de comparitie door de partijen zelf of door de vertegenwoordiging (advocaat) worden beantwoord. De twee soorten comparities kunnen vanzelfsprekend worden gecombineerd. De schikking blijft mogelijk tot het moment van het eindvonnis.

Neem contact op met een advocaat dagvaarding voor advies en vertegenwoordiging tijdens de zitting bij de rechtbank.

Tijdens de zitting

Partijen mogen zich laten vertegenwoordigen door een jurist of advocaat. Of een advocaat verplicht is hangt af van de soort procedure die loopt. Ook mogen partijen tijdens de zitting zelf hun standpunten toelichten. De zitting dient vooral ter informering van de rechter.

Neem contact op met een advocaat dagvaarding voor advies en vertegenwoordiging tijdens de zitting bij de rechtbank.

Dagvaarding check

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Stuur ons een scan, foto of kopie van de dagvaarding en onze advocaten kunnen u binnen korte tijd informeren wat u moet doen. Niet reageren op de dagvaarding betekent doorgaans dat de eis wordt toegewezen. Uw gegevens worden te allen tijde met de grootste discretie behandeld.

Strafrecht dagvaarding?
Moet u voor de strafrechter verschijnen? Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat staat u graag bij. Ook pro deo. Neem contact op!


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 16:00 uur.

Dagvaarding Hoger beroep Zitting rechtbank Conclusie van antwoord Eis Betekening Exploot Verzoekschrift opstellen Advocaat Procedure Pro deo Verzet Verstek Strafrecht Werkwijze Gevolgen

Bel de juridische intakebalie

088 - 629 00 28

7 dagen per week bereikbaar

Ook 's avonds en in het weekend


Stel uw vraag via WhatsApp

06 - 21 29 20 19