Niet altijd heeft een juridische procedure de gewenste uitkomst. In de meeste gevallen is hoger beroep mogelijk. Een hogere rechter (vaak het gerechtshof) zal de zaak nogmaals behandelen. Vanwege de grote belangen, de complexheid van de procedure en de fatale termijnen dient u een advocaat in te schakelen als u in hoger beroep wilt gaan. Neem contact op met een advocaat als u in hoger beroep wilt gaan.
Behandeling in hoger beroep
Na het eindvonnis of een beschikking kunnen partijen hoger beroep instellen. Niet alleen als de eis is afgewezen, maar ook wanneer het vonnis slechts deels overeenkomt met uw belangen is hoger beroep mogelijk. De partij die als eerste hoger beroep instelt heet principaal appel en als de andere partij ook in hoger beroep gaat heet dat incidenteel appel. Binnen drie maanden na het eindvonnis, gerekend vanaf de dag van uitspraak, moet hoger beroep worden ingesteld. Ook het hoger beroep vangt aan met een dagvaarding en de andere partij kan daarop reageren via de memorie van antwoord (zie ook: conclusie van antwoord).
Let op: het feit dat hoger beroep ingesteld is, houdt niet in dat het vonnis niet tenuitvoer kan worden gelegd, indien het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. De executant (degene die het vonnis wil uitvoeren) moet daarbij wel behoed zijn op een eventueel afwijkend vonnis van de rechter in hoger beroep. In strafzaken heeft hoger beroep schorsende werking: de straf wordt niet tenuitvoer gelegd. De voorlopige hechtenis kan wel voortduren.
Altijd hoger beroep mogelijk?
Als hoofdregel geldt dat hoger beroep mogelijk is. Er bestaan echter uitzonderingen op dit beginsel. Zo moet het in de meeste gevallen gaan om een financieel vonnis van boven de EUR 1750,-. Daarnaast is hoger beroep niet mogelijk als het gaat om:
- Een uitspraak door het gerechtshof. Wel cassatie.
- Na een beschikking van de kantonrechter inzake de ontbinding van een arbeidsovereenkomst.
- Na vaststelling huurprijzen of servicekosten van woonruimte
In strafzaken is hoger beroep in beginsel altijd mogelijk, tenzij de rechter u geen straf of maatregel heeft opgelegd, of wanneer het gaat om een geldboete van EUR 50,- of minder.
Bezwaren en herkansing
Hoger beroep verloopt in civiele zaken via het grievenstelsel. Dit houdt in dat de beslissing van de lagere rechter (in eerste aanleg) in hoger beroep wordt getoetst aan de hand van de grieven. De grieven zijn de bezwaren van de partij die hoger beroep heeft ingesteld. Het formuleren van de grieven en de onderbouwing daarvan vraagt de nodige juridische kennis en is bij uitstek werk voor een advocaat. Als u in eerste aanleg zelf procedeerde is dat in hoger beroep niet aan te raden.
De rechters in hoger beroep behandelen de zaak in zijn volledigheid. Aan de hand van de grieven kijkt men in hoger beroep naar de uitspraak van de rechter in eerste aanleg, de argumenten van partijen in eerste aanleg en die in het hoger beroep. Alles wordt bekeken aan de hand van de grieven (devolutieve werking). Ook het aanbrengen van nieuwe argumenten is mogelijk.
Advocaat dagvaarding in hoger beroep
Door de moeilijke procesrechtelijke handelingen die verricht moeten worden in hoger beroep is het verstandig, zo niet noodzakelijk, een advocaat in te schakelen als u in hoger beroep wilt gaan of wanneer u als gedaagde partij procedeert. Hoger beroep verloopt wezenlijk anders dan de behandeling in eerste aanleg. Voorkom dat u wordt veroordeeld en schakel direct een advocaat dagvaarding in voor hoger beroep.
Dagvaarding check advocaat
Heeft u een dagvaarding ontvangen? Stuur ons een scan, foto of kopie van de dagvaarding en onze advocaten kunnen u binnen korte tijd informeren wat u moet doen. Niet reageren op de dagvaarding betekent doorgaans dat de eis wordt toegewezen. Uw gegevens worden te allen tijde met de grootste discretie behandeld.
Strafrecht dagvaarding?
Moet u voor de strafrechter verschijnen? Een gespecialiseerde strafrechtadvocaat staat u graag bij. Ook pro deo. Neem contact op!